کامپرشن تراپی (Compression Therapy) روشی است که طی آن هوا توسط دستگاهی به داخل بالشتک هایی که دور قسمت های مختلف اندام ها و کمر را می تواند بپوشاند وارد شده و با افزایش فشار اعمال شده به اندام حالتی شبیه ماساژ ایجاد کرده که متعاقب آن افزایش حرکت جریان خون و لنف و به دنبال آن کاهش تورم، درد عضلات، احساس سبکی، بهبود توانایی حرکتی و... در منطقه تحت درمان را به دنبال خواهد داشت.
پا (قلب دوم) عضلات ساق نقش مهمی در بازگرداندن خونی که توسط قلب به پاها فرستاده شده دارند. هنگامی که راه روی مناسبی داریم با ایجاد انقباض و انبساط در ماهیچه پا این نقل انتقال به خوبی صورت می گیرد اما با کاهش تحرک، افزایش سن، استراحت طولانی مدت، آرتروز، شکستگی، تراما (آسیب)، جراحی، گچ گرفتگی، عوارض دارویی و... رگ های خونی و لنفی ما تحت فشار زیادی قرار می گیرند و نمی توانند عمل خود را به خوبی انجام دهند که این استرس به سلولهای بافت منطقه نیز اعمال خواهد شد. انجام حرکات مجاز در این دوران می تواند این آسیب را به حداقل ممکن برساند. پس از سپری شدن این دوران هر چه سریع تر باید تورم دست و پا کاهش یابد تا مواد عذایی بیشتری به بافت برسد و از آن طرف مواد سمی و زائد سریعتر از ناحیه برداشته شوند و بر همین اساس انجام حرکات توصیه شده و فیزیوتراپی اهمیت بسیاری خواهد داشت.
فیزیوتراپی و دستگاه کامپرشن زمان نقاهت را کوتاه تر و توان عضلانی را سریع تر باز می گرداند. همچنین فشار اعمال شده ناشی از تورم بر اعصاب و مفاصل ماهیچه و... را کاهش داده و احساس سبکی و چالاکی بیشتری را همراه می آورد.
موارد کاربرد کامپرشن تراپی :
- تورم مفاصل
- درد، خستگی و بی قراری
- مور مور شدن و سردی اندام
- ورم دوران بارداری (با صلاحدید متخصص زنان)
- بیماری های مفصلی، آرتروز و رماتیسم مفصلی
- بیماری های عروق خونی و واریس
- ترومبوز وریدی
موارد عدم کاربرد کامپرشن تراپی :
- اترواسکروز بسیار شدید عروق
- ترومبوز وریدی (در فاز التهاب)
- برخی بیماری های عروقی
- تورم شدید اندام به همراه برخی بیماری های ریوی و قلبی کنترل نشده
کامپرشن تراپی
تغذیه و ورم :
مواد غذایی ادرار آور بخورید. این مواد، آب اضافی بدن را دفع می کنند.
از مصرف غذاهای شور، غذاهای کنسرو شده، فرآوری شده، آجیل شور و سس هایی که حاوی مقدار زیادی نمک هستند بپرهیزید.
مصرف چربی را کاهش دهید. غذاهای چرب مانع از سهولت جریان خون می گردند.
افراط در مصرف مواد پروتئینی موجب ورم می گردد.
کمبود مصرف آب و مایعات نیز از دیگر عوامل بروز ورم می باشد.
چغندر، کاهو، گوجه فرنگی، آناناس، مارجوبه و هویج برای افراد دچار ورم می تواند مفید باشد.